Preventie

Mucegaiul negru, pericolul din masina de spalat

Mucegaiuri periculoase pentru si deosebit de rezistente pot sa se dezvolte in interiorul aparatele electrocasnice in aparenta inofensive, avertizeaza oamenii de stiinta intr-un studiu publicat in revista Fungal Biology.

Prin mediul cald si umed pe care il genereaza, masinile de spalat rufe, cafetierele electrice si masinile de spalat vase prezinta conditii ideale pentru proliferarea anumitor ciuperci rezistente, care pot fi uneori toxice pentru om. Nici chiar temperaturile ridicate (60°C – 80°C) si produsele chimice agresive utilizate (detergenti, saruri) in masinile de spalat vase nu distrug anumite specii de ciuperci microscopice.

Oamenii de stiinta au analizat astfel de masini de spalat vase din familii locuind in 101 orase diferite, repartizate pe toate continentele: 62% dintre acestea adaposteau mucegaiuri pe garniturile din cauciuc ale utilajului. Dintre acestea, 56% contineau colonii de Exophiala dermatitidis si Exophalia phaeomuriformis, extrem de rezistente la caldura, substante chimice si aciditate, o combinatie care nu a fost niciodata observata intr-un procent atat de mare pana la acest studiu.

Mucegaiul negru – Exophalia dermatitidis – este prezent in general doar intr-un mediu natural si poate fi implicat in declansarea unor maladii pulmonare si a unor infectii grave, care sunt, din fericire, putin frecvente.

Potrivit acestui studiu, prezenta unor astfel de mucegaiuri care se dezvolta normal in medii de regula mortale pentru alte forme de viata sugereaza faptul ca aceste organisme au inceput un proces de evolutie care ar putea sa reprezinte un risc sanitar considerabil in viitor.


Lasati un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Required fields are marked *