Calorii

Cate calorii au caisele?

Consumate proaspete, uscate, sub forma de sucuri, dulceata sau gem, caisele sunt bogate in fibre, antioxidanti si vitamina A. Caisele uscate sunt apreciate de catre sportivi pentru energia pe care o aduc si pentru continutul lor ridicat de fier si cupru.

Grame

Calorii

Grasimi

Carbohidrati

Proteine

Fibre

Apa

100

48

0.39

11.12

1.4

2.0

86.35

Distributia nutrientilor in caise (in substanta uscata)

 

 

Beneficiile caiselor
Numeroase studii au aratat ca un consum ridicat de fructe si legume reduce riscul de boli cardiovasculare, de anumite tipuri de cancer si alte boli cronice. Prezenta antioxidantilor in fructe si legume ar putea contribui la acest rol protector.
Caisele sunt o sursa importanta de fibre.
Pe langa prevenirea constipatiei si combaterea cancerului de colon, o alimentatie bogata in fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip 2 si al apetitului.

Foarte putine studii au examinat efectele specifice ale caiselor asupra sanatatii.

  • Gastrita cronica. Conform unui studiu, consumul zilnic a 3 caise uscate sau marinate ar putea reduce severitataea gastritei cronice.  Gastrita cronica este o inflamatie a mucoasei stomacului, cauzata de prezenta infectiei cu bacteria Helicobacter pylori. Inflamatia cronica a stomacului poate duce, in unele cazuri, la un cancer al stomacului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma in ce masura consumul de caise poate reduce acest risc.

Ce contin caisele?

Antioxidanti. Caisele contin diversi antioxidanti , mai ales compusi fenolici din familia flavonoidelor. Aceşti compuşi pot neutraliza radicalii liberi din organism, prevenind astfel aparitia bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a bolilor cronice. Continutul in antioxidanti al caiselor uscate va fi mai mare decat cel din caisele proaspete. Dulceturile, gemurile si sucurile (nectaruri) din caise contin compusi antioxidanti, dar in cantitate mult mai mica decat in caisele proaspete sau uscate.

De asemenea, caisele conţin carotenoizi, in principal, beta-caroten, un carotenoid care contribuie in mare masura la culoarea portocalie a fructelor şi o cantitate mică de licopen. In organism, beta-carotenul are capacitatea de a se transforma in vitamina A. In general, continutul in carotenoizi este de 2-3 ori mai mare in pielita caiselor decat in pulpa. Desi morcovul contine o cantitate dubla de caroteni, caisele constituie o sursa foarte importanta pentru acesti compusi.

Caise si garsimi – o combinatie castigatoare. Carotenoizii, inclusiv beta-carotenul, sunt mai bine absorbiti in organism atunci cand se consuma in acelasi timp si o cantitate mica de grasime. Prin urmare, este recomandabil sa consume, de exemplu, caise uscate cu cateva nuci sau suc de caise cu o bucata de branza.

Fibre. Proaspete sau uscate, caisele sunt o sursa importanta de fibre alimentare.

Vitamine si minerale esentiale din caise

Vitamina C
10 mg mg Vitamina K 3.3 mcg mg Potasiu 259 mg
Vitamina E
0.89 mg mg Folati 9 mcg mg Mangan 0.077 mg
Vitamina PP
0.6 mg mg Fier
0.39
mg mg Calciu 13 mg
Vitamina B2
0.04 mg mg Magneziu 10 mg mg Sodiu 1 mg
Vitamina B6 0.054 mg mg Fosfor 23 mg mg Seleniu 0.1 mcg

 

Caise uscate au mai mult zahar?
Cantitatea de zahar continuta in caisele uscate este aceeasi ca in caisele uscate. Dar, ca in cazul oricarui fruct uscat, zaharul este mai concentrat. Procesul de deshidratare a fructelor scade continutul lor de apa, crescand concentratia lor de zahăr, dar si a substantelor nutritive continute, inclusiv vitamine si minerale. Acest lucru face din caise si alte fructe uscate alimente importante din punct de vedere nutritiv.

Produse contrafacute din caise
Mai multe produse din caise, cum ar fi gemul si sucul (nectar), sunt populare printre consumatori. Pentru a reduce costurile de producţie ale acestor produse, unele companii de produse alimentare pot substitui o parte din caise cu piure de cartofi sau dovleac. In ciuda faptului ca este interzisa, practica trece de multe ori neobservata, deoarece gustul, textura sau culoarea produsului final nu sunt modificate.

Masuri de precautie - Sulfiti

Sulfitii sunt unii din cei mai intalniti 9 alergeni alimentari.  Consumul lor poate provoca reactii foarte grave la persoanele alergice.  Sulfiti sunt compuşi prezenti in mod natural in alimente si in organism, dar sunt folositi si  ca aditivi alimentari.  Ei sunt utilizate drept conservanţi. Caisele uscate si produsele care contin caise – cum ar fi gemurile – poate fi o sursa de sulfiti.  De aceea este important pentru persoanele alergice la sulfiţi sa cititeasca etichetele produselor alimentare pentru a evita consumul de celor care le contin aceste substante.  Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca, in ciuda reglementarilor clare, exista produse alimentare care contin sulfiti, chiar daca acest lucru nu este indicat pe eticheta.

Articol scris de Adina RUSU


Lasati un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Required fields are marked *